cheesecake

Dit is een recept van Keda Black uit het boek ‘Cheesecake’ en een beetje van mezelf. Deze taart laat je het liefst 24 uur rijpen in de koelkast, dat zijn 24 hele zware uren. Zeker als je weet wat je ervoor krijgt.

De Taart:
100 g zandkoekjes, verkruimeld (kan ook besognekoek of jodekoek)
40 g boter, gesmolten
750 g mascarpone (Keda Black gebruikt roomkaas)
150 g suiker
2 afgestreken eetlepels bloem
geraspte schil van ½ citroen (of meer, als je dat lekker vindt)
1 theelepel vanille-extract of de zaadjes van ½ vanillestokje
3 eieren en 2 eidooiers
125 g volle crème fraîche
bereiden
Verwarm de oven voor op 180 °C.

Knip twee repen van ongeveer 8 cm breed uit een stuk bakpapier, bekleed daarmee de binnenkant van de opstaande rand van de taartvorm en plak ze met boter aan de rand vast. Ze moeten ongeveer 3 cm boven de rand uitsteken.

Voeg voor de bodem de gesmolten boter toe aan de verkruimelde zandkoekjes, verdeel het mengsel over de bodem van de taartvorm en druk goed aan. Zet 10 à 15 minuten in de oven. Zet daarna de oven hoger op 200 °C.

Klop de roomkaas 30 seconden met een handmixer of in een keukenmachine, zodat hij mooi glad wordt. Voeg vervolgens één voor één de ingrediënten toe, waarbij je telkens eventjes klopt: de suiker, de bloem, de citroenrasp, de vanille en dan één voor één de eieren en de eidooiers. Eindig met de crème fraîche, terwijl je net genoeg klopt om het er goed doorheen te mengen.

Schenk het mengsel in de vorm en zet in de oven. Verlaag de temperatuur na 15 minuten tot 100 °C, en laat 1 uur bakken. Zet de oven uit en laat de cheesecake er nog 1 uur in staan, met de deur op een kiertje.

Haal de taart uit de oven en laat hem helemaal afkoelen voordat je hem uit de vorm haalt en in de koelkast zet. Wacht ten minste 12 uur, zo mogelijk een hele dag alvorens hem op te dienen: daar wordt de cheesecake alleen maar lekkerder van.

Topping:
1 pot kersen op sap (200 gr sap nodig)
100 gr water
50 gr suiker
bindmiddel (agar, tartine)
1 limoen
1 reep witte chocolade

Breng de sap van de kersen met het suiker, het water en het sap en rasp van de limoen en agar (ong. 4 gr)aan de kook en laat een minuut doorkoken. Stort uit op een plaat en laat afkoelen. Draai de afgekoelde massa door de blender en strijk uit over de taart. verdeel hierover de kersen.
Leg de reep witte chocola op z’n kop tegen de rand van een snijplaat of gebruik iets dat als rand kan dienen, bijvoorbeeld een interessant kookboek. Pak nu je koksmes en schraap onder een hoek van 90 graden schaafsel van de reep af. Draai de reep af en toe om, omdat je nooit helemaal recht schaaft. Verdeel het schaafsel over de kersen. Je kunt het geheel nog afmaken met jonge blaadjes munt.