dessert pandanrijst

Ik droom weleens van een 9-gangen diner, waarbij ik 9 keer dit bordje krijg. Dit recept is voor 4 personen, maar verdubbel alles maar! Jij en je gasten weten niet meer van ophouden als je dit hebt geproefd. Het is een dessert van rijst mousse, yoghurt-bramen ijs, bramengel, kruidnagel crème! en een yughurt kruim. Goed, heel veel dingetjes, maar prima van te voren te maken.

Basis voor mousse van rijst:
45 gr pandan rijst
350 gr sojamelk
150 gr room
1/2 st vanille
5 gr zout

Breng alle ingrediënten aan de kook en kook goed gaar. Verwijder het vanillestokje en draai daarna de massa glad in de blender.

Rijst mousse:
300 gr rijst basis (zie boven)
160 gr eiwit
60 gr suiker
4 bl gelatine
100 gr room

Sla de eiwitten samen met de suiker stijf in een keukenmachine en week de gelatine in koud water. Verwarm de basis iets zodat je de gelatine hierin kunt oplossen. Sla de room lobbig.
Meng vervolgens de (afgekoelde) basis door de stijf geslagen eiwitten en vervolgens door de room (doe dit rustig met een spatel, niet in de machine). Stort de mousse in kleine vormpjes (je weet wel, zo’n siliconen matje met vormpjes daarin) en laat bevriezen. haal ze voor het serveren uit de vormpjes en laat ontdooien op het bord

Yoghurt-bramen ijs:
250 gr yoghurt
110 gr suiker
1 st limoen
50 gr bramencoulis
30 gr suiker

Meng de yoghurt met 110 gr suiker en het sap en rasp van de limoen. draai dit op in de ijsmachine (kan denk ik ook wel in je vriezer, maar dan regelmatig even roeren). meng de bramencoulis met de 30 gr suiker. Als het ijs klaar is schep je de helft in een bakje, daaroverheen schep je de bramencoulis en vervolgens de rest van het ijs erover. Zet het ijs in de vriezer.

Bramengel:
200 gr bramencoulis
25 gr bramenlikeur
40 gr suiker
100 gr water
25 gr citroensap
4 gr agar (verkrijgbaar bij de toko)

Breng alle ingrediënten samen aan de kook en laat een minuutje doorkoken. Stort dit op een plateau en laat afkoelen. Als het is gegeleerd, de massa glad draaien in een blender. Bewaar de gel in een spuitzak in de koelkast.

Kruidnagel crème:
240 gr room
40 gr eidooier
30 gr suiker
1,5 bl gelatine
5 st kruidnagel
1/2 st vanille

Schraap de merg uit de vanille en laat samen met het stokje en de kruidnagel trekken in de room (tegen de kook aan). Zeef dit er na 5 minuten weer uit en week de gelatine in koud water. Voeg de suiker en eidooier toe aan het roommengsel en gaar dit tot 85 graden tot de eidooier gebonden is. (probeer dit desnoods van te voren een keer uit met alleen room, eidooier en suiker) Voeg nu de geweekte gelatine toe en laat de massa afkoelen.

Yoghurt kruim
50 gr bloem
50 gr suiker
35 gr boter
1/2 el Yopol (yoghurtpoeder, verkrijgbaar bij de Toko)
40 gr witte chocolade

Meng de bloem, suiker en en boter met koude handen tot een kruimeldeeg. Verdeel de deeg over een bakplaat met bakpapier en bak 20 minuten af bij 160 graden. Laat het afkoelen en hak het zeer fijn.
Draai de witte chocolade fijn tot poeder (als je het eerst invriest gaat het makkelijker). Meng de kruim met de chocolade en yopol.

Bramen:
1 bakje bramen
bramenlikeur
1/2 st limoen

Marineer de bramen met een klein beetje likeur en de rasp van een halve limoen.

Serveren:
Haal de rijstmousse uit de vormpjes en spuit eventueel met een spuitbus koper- of goudkleurig en verdeel over het bord. Leg de bramen erbij en spuit de bramengel op de mousse en her en der op het bord, als kleine dotjes. Maak met twee lepels mooie canelle van de kruidnagel crème en leg deze ook op het bord. Leg een lepel kruim op het bord en leg daarop het ijs. Als je het ijs van bovenaf uit het bakje schept krijg je het marmer effect in het ijs. decoreer het geheel met leuke (eetbare) bloemetjes.

Eet smakelijk!

bron: Librije’s atelier