Zelfgemaakte jam is natuurlijk lekker op een boterham, maar het verdient beter…een warme pannenkoek!

Ingredienten:

Voor ong. 10 pannenkoeken

  • 500 gram bloemDSCN2428
  • 1 liter volle melk
  • 4 eieren
  • 1 zakje vanille suiker

Voor de jam

  • 750 gram bosvruchten (aardbeien, bosbessen, bramen, frambozen) Liefst vers maar kan natuurlijk ook uit de vriezer
  • 650 gram kristal suiker
  • 2 eetlepels citroensap

Bereiding:

Pannenkoeken

DSCN2436Doe de bloem evt. met een snufje zout in een zeef boven een grote kom en tik tegen de zeef tot alle bloem erdoor gevallen is. Breek de eieren op de rand van de kom, en doe bij de bloem. Giet de melk erbij. Klop met een garde of mixer tot een mooi glad beslag. Voor een luchtig beslag kun je nog even de staafmixer er door heen halen

Neem een koekenpan met een anti-aanbaklaag en laat die goed heet worden op het vuur. Laat een klontje boter erin smelten of gebruik een scheutje zonnebloemolie. Ik kies altijd voor de laatste omdat het een lekker knapperig randje geeft.

Giet met een soeplepel wat beslag in het midden van de pan en draai de pan dan snel rond tot de hele bodem bedekt is met beslag. Bak op niet al te hoog vuur tot de bovenkant van de pannenkoek droog is en de onderkant lichtbruin. Draai de pannenkoek om met een spatel en bak de andere kant. Bak zo verder tot al het beslag op is.

Bosvruchtenjam

Meng de bosvruchten met het suiker in een pan met een dikke bodem. Laat dit eventueel een nacht staan (niet in de kloelkast). Doe het citroensap erbij en breng aan de kook. Laat de jam ongeveer 25 minuten koken totdat je een temperatuur van 105 gr hebt bereikt. Controleer met een kook thermometer.

Laat de jam 10 minuten afkoelen en giet het in weckflessen. Laat op de kop afkoelen om de houdbaarheid te verhogen.


Wij hebben thuis altijd discussie over pannenkoeken; Ik vind dat ze zoet moeten zijn en gooi dus een zakje vannile suiker door het beslag, Karin vind van niet…Pannenkoeken moeten een grootmoedersfeertje hebben, zij gooit er dus een vleugje kaneel door. Kortom, doe wat je lekker vind